Zoals jullie al op de home-page hebben kunnen lezen, zijn onze motorrijlessen verdeelt over blokken van 3 uur. Hierdoor werk je effectief, goedkoop en snel aan je motorrijbewijs. Bovendien leer je op een leuke en snelle manier jezelf veilig door het verkeer te bewegen, en dat is natuurlijk het allerbelangrijkste van het motorrijden. Beknibbel niet op de motorrijlessen, bedenkt wel dat 1 keer vallen met de motor veel meer geld kost dan een paar extra rijlessen. En daarbij praat ik niet eens over de lichamelijke ongemakken die door een val kunnen ontstaan, dat is nog veel erger. Dus een goede opleiding om dat soort ellende te voorkomen is daarbij cruciaal. Dan word motorrijden pas leuk!
Om dat te bereiken is de opleiding in een aantal fases verdeeld. Ben je 24 of ouder, mag je meteen met een zware motorfiets afrijden (A-Rijbewijs) dan is het examen in 2 fases ingedeeld; je moet eerst je AVB-examen doen. (A= Motor VB= Voertuigbeheersing) Als je dat goed afgerond hebt en je bent tevens geslaagd voor je motor-theorie, dan mag je het AVD-examen doen (A=Motor VD= Verkeersdeelneming). Voor je AVD-examen heb je overigens ook een theoriecertificaat voor de motor nodig, ook als je al een autorijbewijs hebt!
Dit examen bestaat uit een aantal bijzondere verrichtingen, waarmee je laat zien dat je de motor volledig onder controle hebt. In totaal zijn er 12 oefeningen, die verdeeld zijn over 4 clusters (groepen). Van elke cluster is er 1 oefening verplicht (4 verplichte oefeningen dus) en daarnaast krijg je ook nog 3 keuze-oefeningen (de examinator kiest deze uit). Op je examen moet je dus in totaal 7 oefeningen doen. Van die 7 oefeningen moeten er 5 voldoende zijn om te slagen, je mag dus 2 oefeningen fout doen. Maar let op: de twee oefeningen die je eventueel onvoldoende doet, mogen niet in hetzelfde cluster zitten, anders ben je alsnog gezakt! Je moet dus per cluster zeker 1 oefening voldoende hebben! Tevens is een valpartij bij de snelle oefeningen natuurlijk ook uit den boze! Dan wordt het examen afgebroken!
Je kunt pas afrijden voor je AVD-examen als je in het bezit bent van een geldig motortheorie-certificaat en een geldig uitslagformulier van je AVB-examen, waaruit blijkt dat je met een positief resultaat dit examen hebt afgelegd. De examinator zal met het AVD-examen vooral opletten of je jezelf veilig door het verkeer kunt bewegen, zonder gevaar of hinder voor jezelf en anderen te veroorzaken. Hierbij is inzicht, beheersing van het voertuig en een goede kennis van de verkeersregels van cruciaal belang om te kunnen slagen. Als je dit voor elkaar kunt krijgen zul je zonder problemen je examen met goed gevolg kunnen afsluiten. En dan kun pas echt gaan genieten van deze geweldige sport, die zoveel mensen al zoveel plezier heeft gegeven!
Vanaf 19 januari 2013 is de zogenaamde Europese Derde Richtlijn in werking getreden. Dit houdt in dat als je jonger bent dan 24 jaar, je in drie fases je motorrijbewijs gaat halen.
Je begint op een 11 kw. motorfiets (je mag vanaf 17 jaar gaan lessen, maar vanaf 18 examen doen) en haalt op deze fiets je AVB en AVD examen, waarbij je natuurlijk ook je theoriecertificaat moet hebben. Je mag dan 2 jaar 11 kw. motoren rijden.
Als je je A1 rijbewijs hebt gehaald, mag je na twee jaar opnieuw op examen voor je A2 rijbewijs (alleen AVD). Hiervoor hoef je ook geen theoriecertificaat te halen. Als je voor je A2-examen geslaagd bent mag je twee jaar 35 kw. motoren rijden.
Vanaf 1 januari 2014 is het ook mogelijk om vanaf je 20ste jaar rechtstreeks je A2 rijbewijs te halen, je hoeft dan op deze manier niet eerst je examen voor je A1 rijbewijs te doen.
Je moet dan natuurlijk wel een AVB-examen A2 afleggen en geslaagd zijn, en moet je je theorie examen halen en daarna je AVD-examen A2.
Wanneer voor deze examens geslaagd bent heb je ook je A2 rijbewijs, en mag je twee jaar motoren tot 35 kw. rijden.
Weer twee jaar verder mag je op voor je A rijbewijs (alleen AVD), als je voor dit examen geslaagd bent mag je alle motorfietsen rijden. Hiervoor hoef je geen theoriecertificaat te halen.
Vanaf november 2017 is de “code 80” regeling in werking getreden.
Dit houdt in dat je vanaf 21 jaar (na het behalen van je theorie-examen) je examen met een zware motor (zowel AVB als AVD) mag doen. Als je hiervoor geslaagd bent, komt er “code 80” op je rijbewijs te staan, en dat houdt in dat je eerst 2 jaar een A2-motor moet rijden, of tot de dag waarop je 24 wordt, waarna je, ZONDER examen, automatisch een zware motor mag gaan rijden.